IRSKA – MISTIČNI OTOK PIVA I LEGENDI

Mislim da nema djevojke koja se nebi voljela naći na mjestu Hilary Swank iz odličnog filma “P.S. Volim te“, dok jednom od tipičnih Irskih pubova šarmantan Gerard Butler posvećuje pjesmu “Galway girl” samo njoj…  Iako nije bilo baš onako kao u filmu, odslušala sam svoju dozu Galway djevojke 😉 i provela 6 prekrasnih dana u Irskoj.

Krajem kolovoza zajedno sa 19 farmaceuta krenula sam u Irsku avanturu s naglaskom na Dublin. Letjeli smo Irskom avio kompanijom Aer Lingus iz Budimpešte. Budući da smo u Dublin sletjeli tek navečer u 22.15h, u razgled smo krenuli nakon prvog pravog i nadasve bogatog irskog doručka (jaja, kobasice, slanina, prepržena rajčica…). Kako sam na put išla službeno kao pratitelj grupe, osim svih ostalih uobičajenih obaveza čekalo me i 5 dana simultanog prevođenja zbog kojeg sam bila poprilično napeta. No, već rano ujutro uz smješak naše lokalne vodičke Nicole Bornschein znala sam da nema razloga da u Dublinu budem nervozna. Uz velikodušnost i dobrotu Iraca, a bez megalomanskih građevina, Dublin odiše posebnom toplinom i pozitivom. Svojom atmosferom pomalo me podsjeća na Lisabon. Za razliku od vječite užurbanosti tipičnih svjetskih metropola, u ovim ćete gradovima osjetiti posebnu opuštenost i ležernost, i to uz prizvuke fada u Lisabonu, odnosno tradicionalnih irskih melosa u Dublinu.

Budući da u Dublinu živi oko 50% osoba mlađih od 30 godina i sama statistika govori koliko je grad aktivan i veseo…

Razgled Dublina započeli smo posjetom Trinitty College-u, najpoznatijem sveučilištu u Irskoj gdje su studirali mnoge poznate ličnosti poput Oscara WIlde-a, Jonathana Swift-a, itd. Uz impresivnu staru knjižnicu sveučilišta, iz Dublina ne smijete otići bez da vidite gdje se čuva poznata Knjiga Kellsa.

fotografija02

fotografija01

Nakon kulture slijedila je razonoda uz poznati irski viski. Posjet destileriji Jameson prerastao je u pravu malu zabavu. Nakon upoznavanja s proizvodnjom viskija, nekoliko dobrovoljaca moglo se iskušati u testiranju američkog, škotskog i irskog viskija, dok su svi ostali uživali u okusu čistog Jamesona s ledom ili pak u odličnoj kombinaciji s Gingerom u koju sam se zaljubila!

fotografija7

fotografija4

fotografija5

fotografija6

Uslijedio je posjet najpoznatijoj katedrali u Irskoj, katedrali Sv. Patricka, koja me najiskrenije i nije impresionirala (pssst).

fotografija11

Kao šećer na kraju za prvi dan ostao nam je razgled Pivovare Guinness. Nakon upoznavanja proizvodnje piva, možete se sami iskušati u točenju za koje dobivate i diplomu, te uživati u Gravity baru na 7. katu gdje ćete osim uz odličan Guinness uživati i u spektakularnom pogledu na grad.

fotografija12

fotografija10

Uz božanstvenu pjenu i bogatstvo okusa Guinness je pravi ponos Iraca. Oni koji ne vole gorkaste okuse kao ni ja, Guinness mogu zasladiti sokom od crnog ribizla (Gunness with black currant), a postoji i shooters odličnog okusa (kao naš B52 samo bez vatre) kojeg irci zovu Baby Guinness. Ime je dobio po izgledu jer liker od kave daje tamnu boju kao pivo, dok se bijela kruna dobivam irskim kremastim likerom Baileys-om.

Dobrog pića u Dublinu sigurno nije manjkalo…

…nastavak slijedi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s