Mind the gap!

DSC_0046
For English press: United-Kingdom-flag-icon

Nastavak od prošlog posta koji možete pročitati na sljedećem linku:  “Keep calm and carry on”

Croatian-Flag-iconUz dovoljno vremena možete posjetiti atraktivne londonske muzeje u koje je ulaz besplatan (British museum, National Gallery, Science museum, Natural History museum…). Ali ukoliko se želite suočiti licem u lice sa svjetski poznatim facama ne zaboravite posjetiti Madame Tussauds, muzej voštanih figura. Od Shakespearea, preko Hitchcocka do Roberta Pattisona, susresti ćete najpoznatija lica showbiza, sporta, politike, pa čak i plemiće. Poljubite Brad Pitta, zaplešite s Michael Jacksonom ili se poklonite Njezinom Veličanstvu – kraljici. Ulaznica iznosi 30 GBP (cca 280 kn), ali u muzeju ćete doživjeti pravu malu avanturu koju ne smijete propustiti.

DSC_0551

DSC_0529

Uz Pariz i New York, London je prava shoping prijestolnica. Ukoliko krenete sa Picadilly Circus-a vrlo lako možete doći do prave šoping meke isprepletene ulicama Regent Street, New Bond Street i najpoznatijom 5km dugoj Oxford Street. Svakako mogu reći da je shoping u Londonu uspješno obavljen! Bez obzira na manjak vremena, frendica i ja uspjele smo naći sve što smo tražile i vratile se kući s nekoliko kila težim koferima i neočekivanim Victoria Secret’s poklonima. 😉

IMG_3737

DSC_0280

Idealan način kako završiti dan u London, svakako je šetnja kroz Soho četvrt i/ili Covent Garden, koja je nekad bila tržnica voća i povrća na središnjem trgu, a danas je to popularno šoping i turističko mjesto gdje možete uživati u jednom od mnogih otvorenih kafića, restorana i pubova. Covent Garden ujedno je i sinonim za Londonsko kazalište gdje također možete uživati ​​u nezaboravnom show-u svjetske klase. Za mjuzikle morati ćete izdvojiti cca 30 GBP (cca 280 kn) za najlošija sjedala i one manje popularne, dok za primjerice “Mamma Miu” morate izdvojiti minimalno 60-70 GBP cca (560 – 650 kn).

a

DSC_0252

London je svakako grad koji nikad ne spava.  Dok mi ovdje žudimo za što dužem danjem svijetlu, noć u Londonu je zaista spektakularna kada pod brojnim svjetlima grad postaje uistinu magičan. Ne moram ni spominjati da zahvaljujući predbožićnom ugođaju, noćna svjetla, božićne lampice i raznorazni ukrasi čine grad još čarobnijim.

DSC_0271

IMG_3771

DSC_0474

DSC_0453

DSC_0472

DSC_0445

DSC_0420

Mind the gap! Fraza koja je sigurno poznata svima koji su ikada putovali podezmnom željeznicom u Londonu. Uvedena je 1969. godine kao upozorenje putnicima da pripaze na rupu između platforme i vlaka pri ulasku.

Najjeftinije cijene letova iz Zagreba do Londona kreću se oko 800 kn. Cijene možete pratiti na stranicama Easy Jet-a ili Croatia Airlines-a koji imaju direktne letove iz Zagreba uz jednu malu novost koju pročitajte pod p.s. 🙂 Uvijek možete provjeriti jeftine low coast kompanije i cijene letove iz obližnjih većih gradova (Graz, Beč, Budimpešta, Ljubljana). Ali čim nogom kročite na jedan od londonskih aerodroma, novci će samo nestajati. London je svakako jedan od najskupljih gradova u Europi i koliko god jeftino prošli sa cijenom leta i/ili smještaja, novaca za ovaj grad će vam uvijek biti premalo.

DSC_0217

IMG_3766

DSC_0286

Za dnevne karte za javni prijevoz svaki dan morate izdvojiti  7 – 8 GBP (65 – 75 kn), ovisno o zoni gdje ste smješteni. Muzeji i atrakcije kreću se od oko 12 GPB pa na dalje. Točenu pivu u pubu (pola litre) plaćali smo točno 4,2o GBP (cca 40 kn). Prehrana u Londonu također je nešto što će vam isprazniti džepove. Nikako ne zaboravite probati njihov specijalitet Fish & chips za koji ćete morati izdvojiti cca 12 GBP (cca 110 kn). Ukoliko želite ušparati na hrani uvijek možete jesti u McDonaldsu ili sličnim fast food-evima.

DSC_0510

DSC_0598

DSC_0427

Kada odlučite posjetiti London svakako ponesite dovoljno novaca, provjerite cijene svih muzeja i atrakcija te obavite kupnju ulaznica unaprijed preko interneta. Ne zaboravite gledati desno dok prelazite cestu i mind the gap!

IMG_3735

P.S. Najveća novost zimskog reda letenja u Hrvatskoj svakako je povratak British Airwaysa u zagrebačku zračnu luku. Od 09.12.2012. British ponovno uvodi svakodnevnu liniju Zagreb – London Heathrow!   

P.P.S. Ne zaboravite: Keep calm and carry on!

I jedna za cure: Good girls go to heaven, bad girls go to London!

Advertisements

4 thoughts on “Mind the gap!

  1. Pingback: I left my heart in London <3 «

  2. Pingback: Keep calm and carry on «

  3. Ne znam da li ste vi bolje uživale u Londonu ili London u vama (mislim takve mondiš cure rijetko svraćaju u London, ha, ha, ha,). No, bilo je nezaboravno kao što vidim poslikicama i trba se svakako ponoviti, ako ne prije kad ćete biti u mirovini.

    • Hahaha! Ja se ipak nadam da nemo morale čekati penziju! Btw, Ovaj pet i sub croatia opet ima akciju avio karata + British uvodi direktne linije ZG-London. Ma bude se to prije penzije ponovilo! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s