Maribor 2012.

Europska Unija odlučila je ove godine titulu Europske prijestolnice kulture dati Mariboru. Upravo iz tog razloga prošle dvije subote provela sam poslovno u ovom simpatičnom gradu. Iako se i nije proslavio nekim upečatljivim instalacijama kao glavni grad kulture, Maribor je grad koji se ponosi svojom burnom povijesti, gradskom kulturom i dugogodišnjom vinskom tradicijom.

Hiša Stare Trte

Stara Trta najstarija je loza na svijetu i dokaz je iznimno bogate vinske tradicije ovoga područja. Raste u samoj gradskoj jezgri već preko 400 godina, a 2004. upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Naravno da nisam otišla iz Maribora bez da sam izguštirala kavicu na obali rijeke Drave, gdje se na samom pristaništu Lent nalazi nekoliko izvrsnih kafića.

Mariborsko Pohorje

Ako imate dovoljno vremena svakako otiđite do Pohorja. Još jedno izvrsno mjesto za kavu, ali i uživanje u svježem zraku, prekrasnoj prirodi i pogledu na stazu gdje se vozi Zlatna lisica. Za 5 € možete se popeti gondolom do vrha i spustiti zanimljivim ljetnim sanjkalištem uz dozu adrenalina i prekrasan pogled.

Splavarski trio

Turistička zajednica Maribor od ove je godine bogatija za još jedan turistički proizvod – splavarenje po rijeci Dravi. Ova vrlo zanimljiva vožnja traje cca sat vremena od Koblarjevog Zaliva pa sve do Lenta. Na splavi vas zabavlja splavarski trio, a domaćini vas dočekuju sušenim jabukama i pićem dobrodošlice. Ni tijekom splavarenja nećete ostati gladni, pa ni žedni, jer je u cijenu vožnje uključena kranjska kobasica uz vino i vodu. Idealan način da upotpunite svoj izlet u Maribor.

H&M

Stradivarius

Kava i šoping u Mariboru uvijek je odlična kombinacija. I bez obzira što ovi izleti u Maribor nisu bili radi šopingiranja, nisam mogla otići bez nove trakice za kosu, nekoliko narukvica i još jednih traperica! Europark jednostavno ne možeš zaobići.

Na odlasku iz Maribora, veselo društvo iz grupe počastilo me Joletovom pjesmom Nina (Dina), koja se orila čitavom gradskom jezgrom. S tim grupama nikad dosadno… 😉

Advertisements

4 thoughts on “Maribor 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s